Udvekslingsstudent i Tyskland

At være udvekslingsstudent i Tyskland er den perfekte mulighed for at opleve mangfoldigheden i landet. Når man bor hos en tysk familie og går i den lokale skole, får man en unik indsigt i den karakteristiske tyske kultur, ligesom man også bliver øvet i det populære, tyske sprog. 


Ved at kende det tyske sprog, kan du snakke med mange millioner mennesker. Med det tyske sprog har du en god mulighed for at åbne mange døre i fremtiden, ikke mindst karrieremæssigt. Tyskland er et af de største lande på den økonomiske verdensscene, og som udvekslingsstudent vil du opleve et land med et venligt folkefærd, et velfungerende uddannelsessystem og en god levestandard.

Willkommen in Deutschland!

Ansøg om et High School-år


Vores high school-programmer

Vi tilbyder forskellige udvekslingsprogrammer til Tyskland. Læs mere om vores programmer i Tyskland.


Om high school i Tyskland

 

Som udvekslingsstudent i Tyskland lærer du, hvordan det er at være teenager i landet. Timerne i high school er som regel uformelle og de studerende bliver opfordret til at deltage aktivt i diskussioner i klassen. 

Alle undervisningstimer vil være på tysk. Det kan måske virke lidt udfordrende i starten, men dine lærere vil selvfølgelig hjælpe dig. Hver dag vil du kunne mærke en lille forbedring i det tyske sprog og inden du ved af det, vil du kunne deltage i diskussionerne i klassen på linje med en tysk studerende.

Fag og skole aktiviteter

Hvilke fag en tysk high school udbyder afhænger af, hvilket ‘Bundesland’ eller føderalt distrikt skolen ligger i. Alle skoler udbyder de traditionelle fag som matematik, tysk, fremmedsprog, fysik, historie og idræt, og mange skoler udbyder også en række forskellige valgfag. Mange steder kan man vælge IT, musik, korsang, foto, dans, og flere forskellige sportsgrene. 

Tyske high schools har også ofte tilbud om forskellige aktiviteter efter skole, som eksempelvis frivillige læsegrupper om eftermiddagen. At melde sig til efter-skole aktiviteter kan være en god måde at møde nye venner på og lære skolen endnu bedre at kende. Det bedste råd for at få et fantastisk år, er at være nysgerrig og åben.

Semestre og ferie

Skoleåret i Tyskland starter normalt i juli-september efter en seks uger lang sommerferie, og varer til slutningen af januar, hvor næste semester starter. Man har 1-2 ugers efterårsferie, 2-3 ugers juleferie, én uges fri i februar og 2-3 uger fri i forbindelse med påske. I disse perioder, kan man planlægge spændende aktiviteter, måske sammen med sin værtsfamilie. Vær dog opmærksom på, at antallet af fridage kan variere fra skole til skole i hvert 'Bundesland'.


Soft Landing Camp i Mannheim

Når man rejser til Tyskland som udvekslingsstudent, starter opholdet med en Soft Landing Camp i Mannheim, som ligger i den sydvestlige del af Tyskland. I tre dage lærer man andre udvekslingsstuderende at kende og man oplever byen Mannheim og "det tyske leben". Man bliver godt klædt på til sit udvekslingsophold i form af workshops og sightseeingture.

Herunder kan du se, hvordan et program for dagene i Mannheim kan se ud.

Dine dage i Mannheim

Dag 1: Ankomst til Frankfurt International Airport og transport til Mannheim. Man får tid til at finde sig til rette det nye sted og lære hinanden at kende. Om aftenen er der velkomst for alle.

Dag 2: Om formiddagen er der workshop om den tyske kultur, skikke og traditioner. Om eftermiddagen er der sightseeing tur rundt i Mannheim bymidte, som afsluttes med en grillaften i Luisenpark.

Dag 3: Om formiddagen er der workshop om det tyske skolesystem, hverdagen og fritidsaktiviteter. Eftermiddagen står på sightseeing med blandt andet en rundtur på Heidelberg slot og en bådtur på floden Neckar.

Dag 4: Afrejse tid! Lad udvekslingseventyret begynde!

Når du ankommer til Soft Landing Camp, bliver du hentet i lufthavnen og kørt til det hostel eller hotel, hvor du skal bo sammen med de andre udvekslingsstuderende. Morgenmad, frokost og aftensmad er inkluderet under hele Soft Landing Camp.


Sprogkursus i Mannheim

For at være bedst muligt forberedt, tilbyder vi et tysk sprogkursus i Mannheim lige inden Soft Landing Camp starter. Læs mere om sprogkurset.

Ansøg om et High School-år


Din fritid i Tyskland

Storbyer, metropoler, idylliske landsbyer, grønne bakker og smukke floder. I Tyskland kan man finde mange forskellige scenarier og livsstile. Dine fritidsaktiviteter kan variere alt afhængig af, hvilken del af landet du bor i, og selvfølgelig ud fra dine egne interesser. Den bedste måde at opleve den tyske kultur på, er at være åben og sige ja til de aktiviteter, din værtsfamilie og dine venner dyrker, både efter skole og i weekenderne. 


Det er især vigtigt at du i starten af dit udvekslingsophold lærer din værtsfamilie godt at kende og deltager i deres dagligdag, ligesom det også er vigtigt, at du engagerer dig med dine nye klassekammerater og tør prøve nye ting. Hvem ved, måske du er så heldig, at din skole har udflugter og andre ture, så du kan opleve endnu mere af det fascinerende land, du nu bor i.


Sport og aktiviteter

Ligesom i mange andre lande er fodbold en af de mest populære sportsgrene i Tyskland. At melde sig på et hold eller ind i en klub er en god måde at få nye venner på. Det kan både være et fodboldhold man melder sig på eller en anden holdsport, man melder sig til. Selvom fodbold måske ikke er din yndlingssportsgren, er det en god ide at støtte det lokale "Bundesligahold", som er i dit område. Atmosfæren i byen, når de lokale fodboldhelte spiller, er helt unik og man falder nemt i snak med en tysker omkring fodbold.

I Tyskland er der stærke traditioner for at spille på forskellige instrumenter. Det er derfor også en god ide at melde sig til et musikhold, et kor eller et lokalt band. Hvis du ikke spiller på et instrument, er dit udvekslingsophold en god mulighed for at lære at spille lidt guitar, klaver eller måske violin? Et udvekslingsår er din mulighed for at lære nye ting!

Ansøg om et High School-år


At bo hos en tysk værtsfamilie

Ved at bo hos en værtsfamilie, oplever du den autentiske tyske livsstil. Du får lov til at smage tyske klassikere som wurst og sauerbraten og du lærer om tyske traditioner og vaner. Det er den ultimative måde at lære et land at kende på.

Da du hele tiden hører tysk, bliver du flydende i sproget meget hurtigere, end du kan forestille dig. Deltag i samtalerne i din værtsfamilie, selvom det kan virke lidt grænseoverskridende i starten. Fortæl om din dag og spørg ind til, hvad de har oplevet. På den måde lærer du nye ord og vendinger hver dag.


Nøje udvalgte værtsfamilier

Værtsfamilier findes i forskellige typer og størrelser og er fordelt over hele landet. Nogle har børn, nogle har kæledyr, nogle bor i store huse ude på landet, mens andre bor i en lejlighed inde i byen. Det som de alle har til fælles, er deres passion for at opleve en anden kultur og lære dig og din kultur bedre at kende.

Introducer dem for Danmark via film og musik eller lav en typisk dansk ret til dem. Der bliver altid sat pris på små sjove ting, som siger noget om dig og der hvor du kommer fra.

Om vores værtsfamilier


Quick facts: udvekslingsstudent i Tyskland

  • Alder: 15-17 år
  • Afrejse: August
  • Sprog krav: Ingen, men almen tysk forståelse er en fordel
  • Visum: Nej
  • Områdeønske: Ikke muligt
  • Soft Landing Camp: Ja, i Mannheim
  • Skole: Normalt fra 8.00 - 15 .00
  • Fag: Der er både obligatoriske fag og valgfag
  • Program: Flere muligheder

Ansøg om et High School-år