Ofte stillede spørgsmål

Udvekslingselev bager med sin værtsfamilie

Nedenfor finder du svar på ofte stillede spørgsmål om vores værtsfamilieprogram. Har vi glemt noget? Kontakt os på 70 26 20 02 eller inbound@explorius.dk så hjælper vi dig gerne!

Hvem kan blive værtsfamilie?

Der er ingen typisk 'Explorius-familie' – vi er åbne over for alle typer værtsfamilier i hele Danmark. Du kan have børn, være enlig, bo i et hus på landet eller en lejlighed i centrum af en storby.

Det vigtigste er, at du er interesseret i andre kulturer og et ungt menneske. At du ser frem til at lære om en anden kultur, og at dele dine egne traditioner med udvekslingseleven. Så længe du har lyst til dette, er vi sikre på, at du kommer til at blive en god værtsmor eller værtsfar.

Hvem er udvekslingseleverne?

De unge, som kommer til Danmark, er nysgerrige og ambitiøse elever. De glæder sig til at lære mere om Danmark, sproget og levemåden. De er mellem 15-18 år gamle og kommer fra lande fra hele verden, som Australien, Italien, Brasilien og Japan.

Eleverne ønsker at opleve den danske hverdag og alt hvad det indebærer. Dette kan for eksempel være at smage frikadeller for første gang, kælke på en snebakke eller spille kort med familien og 'hygge' sig. Det er ofte de små ting, som skaber de bedste minder.

Hvad er fordelene ved at være værtsfamilie?

At være værtsfamilie er en god mulighed for at lære om en ny kultur, få et internationalt familiemedlem og se sin egen kultur med nye øjne. Det er en givende oplevelse for både dig og eleven. Flere af vores værtsfamilier holder kontakten med udvekslingseleven efter at eleven er rejst hjem!

Har vi nok plads derhjemme?

Der er ingen krav om, hvor stort hjemmet skal være. Udvekslingselevenskal ikke nødvendigvis have sit eget værelse; men kan dele med en jævnaldrende værtssøskende af samme køn. Eleven skal  have sin egen seng, et stedtil opbevaring aftøj og personlige ejendele, samt et sted at lave lektier.

Hvor meget tid kræver det at være værtsfamilie?

Udvekslingseleven skal gå på en ungdoms- eller videregående skole, og er her for at opleve den danske hverdag. Det forventes ikke at du skal underholde eleven med fritidsaktiviteter eller rejser, men fortsætte dit hverdagsliv som før.

Vi værdsætter hvis du viser udvekslingseleven rundt i nærområdet. I kan muligvis tage på udflugt i lokalområdet, tage på café eller lignende, som kan få eleven til at føle sig hjemme.

Kan vi tage imod flere udvekslingselever?

Ja, du kan tage imod to udvekslingselever, men de må ikke komme fra samme land eller have samme modersmål. At tage imod flere elever er en sjov oplevelse for dig, din familie og udvekslingseleverne, som får en ekstra international bror eller søster.

Hvad koster det at være værtsfamilie?

Værtsfamilien står for omkostninger som husleje, vand og elektricitet, samt tre måltider dagligt. Udvekslingseleven betaler selv toiletsager, tøj, mobilabonnement, buskort, fritidsaktiviteter og lignende.

Vil eleven hjælpe til hjemme?

Ja, udvekslingseleven er ansvarlig for at holde sit eget værelse ryddeligt, vaske sit eget tøj og hjælpe til med dagligdagsopgaver ligesom alle andre i familien.

Inviter udvekslingseleven med ud at handle og til at lave mad. Ved at lave dagligdags-opgaver sammen, føler eleven sig hurtigt hjemme. Måske eleven også gerne vil lave et måltid, som er typisk der hvor han eller hun kommer fra.

Det må du gerne opfordre eleven til, så han eller hun deler ud af sin kultur!

Hvad hvis vi ikke kan enes?

Misforståelser kan opstå på grund af kulturforskelle eller fordi udvekslingseleven føler sig overvældet af alle de nye indtryk. Skulle det ske at, til trods for alles indsats, at den personlige kemi ikke fungerer, kan en proces med at skifte værtsfamilie starte. Vi er her for at både du og udvekslingseleven skal få det bedste ud af oplevelsen!

Hvad gør eleven, hvis vi har en planlagt ferie?

Intet problem! Enten kan eleven tage med på ferien efter aftale med elevens forældre*, ellers hjælper vi i Explorius med at finde en alternativ overnatning hos en af vores velkomstfamilier i dit nærområde. Eleven kan ikke overnatte alene hjemme.

*Eleven står selv for omkostningerne.